Tipikus magyar ajándék

Milyen az a tipikus magyar ajándék?

Te is feltetted már magadban ezt a kérdést? Utazáskor, hagyományőrző családtagok ünneplésekor, külföldi barát-ismerős felköszöntésekor.. és még számos alkalommal felmerül a kérdés. Mik azok a tipikus magyar/os ajándékok?

Annyi bizonyos, hogy nem attól lesz tipikus magyar ajándék, mert mások is ezt szokták vinni, bár akadnak kivételek.

Nagyon jó példa erre a túró rudi – ami ma már százféle ízben létezik, de ha kimondjuk, mégis mindenkinek az eredeti ízvilággal készült klasszikus változat jut eszébe. Ez a desszert valójában nem magyar találmány, de oly régóta ismerjük, és szeretjük – sőt Magyarországon gyártják – hogy sok külföldi magyar édességként ismeri. Sőt, gyakran ha külföldi ismerőseinket látogatjuk meg, és feltesszük a kérdést hogy mit vigyünk itthonról, gyakran az a válasz, hogy 1-2 csomag Túró rudit. Nos, ebben az értelemben jellegzetes, tipikus magyar ajándéknak számít.

Na de ugorjunk a válaszra

Valójában attól lesz egyedi az ajándék, hogy a megajándékozott számára ez egy jellegzetes magyar élménnyel társul. Egy tipikus ízzel, jellegzetes hangulattal, jellegzetes motívummal. (Igaziból ezt nevezzük souvenirnek, minden más nemzetnél is)

Természetesen sok más „szűrőt” is be kell vetnünk az ajándékcsomagolás előtt, úgy mint:

 • férfi vagy női ismerősnek keresünk?
 • jól ismerjük őt, vagy most találkozunk vele először?
 • étel-italféleség legyen?
 • tárgyi ajándék?
 • apróság, vagy nagyobb méret is megengedhető?
 • számít-e hogy törékeny?
 • elegáns, vagy vicces ajándék is megengedhető?

.. és még sorolhatnánk a kérdéseket, de ezek közül biztos te is szűkíteni tudod a kört. Nem tévedünk nagyot, ha azt mondom, a legjobb ötleteket a Hungarikumok világából meríthetjük. A gyűjtemény évről évre bővül, ötletek és lehetőségek tárháza.

Elárulom a titkot, én hogyan merítek belőle ötletet.

Ha fellapozom az első oldalakat, ezt látom: Vizsolyi biblia, vagy a Hortobágyi Nemzeti Park, Aggteleki karszt barlangjai Zsolnai porcelán és kerámia, Alföldi kamillavirágzat… stb.

Tudom, persze, a cseppkőbarlangot nem lehet becsomagolni és átadni, de egy belépőjegyet már igen. Ami lehet önálló ajándék is, de mehettek együtt is, és egy ízletes magyaros ebéddel megtoldva, már igazán jó ajándéknak mondható. Jórészt az élmény miatt. Mert az marad meg bennünk, arra gondolunk sok idő múltán is, és ha mellé egy kis tárgyiasult ajándék – souvenir - is társul, akkor biztos hogy sokáig jó érzéssel gondol az ünnepelt erre a napra.

Ugyanezt teheted más „hungarikum” adta ötlettel is:

Legyen az ajándékon egy jellegzetes motívum - népi motívum, paprika motívum, vagy Budapest jelkép, vagy épp az a hely, ahol laksz.

A klasszikustól a modern design termékeken keresztül számos ajándéktárgyon megtalálható, válassz kedved szerint.

Soupe de goulache - francia nyelvű receptes kötény

Legyen tipikus magyar ízvilágú, ha étterembe mentek – vagy csomagold beaz ízélményt ..

fűszerpaprika, méz, chili paszta, vagy parika motívumos ajándéktárgy, idegen nyelvű szakácskönyv, konyhai textília, stb..

Méhviasz gyertya tartóval

Legyen jellegzetes illatú – kamilla, levendula, boróka, rózsa.. Ezek a gazdag illataromával rendelkező növények kozmetikumokban, illatgyertyákban, lekvárokban is megtalálhatók, mellyel igazán nagy örömöt lehet szerezni.

Kézbe vehető apróságok – ne becsüld le a tapintás élményét sem. A Rubik kocka egyik varázsereje, hogy több érzékszervet von be egyszerre, aktívan fenntartva a figyelmet. Lehet ez egy kisebb szobrocska, füzet, toll, hajcsatt, karkötő..ami hangulatában magában hordozza a magyaros hangulatot.

Amit mindenképp kerülj el:

 • Igazinak tűnő, de valójában hamisítvány - sosem jó választás.
 • Nem mindig a legdrágább a legjobb. A figyelmességed és a szándékod sokkal többet ér, mintsem hogy kellemetlen szituációba keveredj
 • Remek magyar borok, pálinkák vannak, de ha az ajándékozott nem fogyaszt alkoholt, akkor ez is balul sülhet el. Inkább csak közeli ismerősnek ajándékozz eféle magyar gasztroélményt, így biztosan sikert aratsz.
 • Ha mégis jó ötlet a palack bor, akkor mindenképp díszdobozban add át, máskülönben tapintatlannak fogsz tűnni
 • Ékszert is eredetit ajánlott választani, és közeli ismerősnek illik adni.
 • Ha bőröndben utazik haza az ajándék, ügyelj a méretére, a törékenységére, és jó ha figyelembe veszed a repülőn szállítható tárgyak listáját is.

Az ajándékválasztás és az ajándékozás mindig örömteli esemény, kis körültekintéssel maradandó élmény lesz. Számos kiváló minőségű magyar termék létezik, amellyel garantált az élmény. Gondolj arra, hogy fordított esetben minden bizonnyal neked is ilyen körültekintéssel választanák ki az ajándékot.

További tippek, ötletes souvenir/ajándékok:

Nos, remélem hasznos és használható ötleteket találtál a tipikus magyar ajándékra.

Nagyon kíváncsi vagyok a Te véleményedre is, írd meg kommentben, hogy te mit tartasz tipikus magyar ajándéknak.

Következő blogcikk: Kézműves csodák Magyarországról

Oszd meg ezt:

No Comments Yet.